17 Freshers’ Week problems and how to solve them

We've all been there

Freshers’ Week is a total rite of passage. Wherever you’re entering tertiary education, you can expect to encounter these 17 common problems:

1. Bringing too much stuff

You might need your flippers, though, right?

2 Broke Girls GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this 2 Broke Girls GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Bring… less stuff?

2. Having to learn 100 new names

The struggle is real.

Reaction GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Reaction GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: A really good memory.

3. Enforced ice-breakers

Joy!

Gross GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Gross GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Try and enjoy it – it’s never that bad.

4. Overdoing it

You’re doing amazing sweetie

Cheezburger GIFs – Find & Share on GIPHY

Crafted from the finest Internets.

Solution: Slow down, or drink water between drinks. Sincerely, ur parents.

5. Losing your way home on your first night after your phone dies

Send help! And cheesy chips!

Confused GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Confused GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Breadcrumb trail. Easy.

6. Losing your valuables

Where did you leave your wallet/phone/keys?

The Late Show With Stephen Colbert GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this The Late Show With Stephen Colbert GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Look after ur valuables innit.

7. The many and varied embarrassing photos

De-tag x 100

Barstool Sports GIFs – Find & Share on GIPHY

v

Solution: There is no solution: there is only your mind.

8. Failing to budget

And then spending the rest of term like:

Sad GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sad GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Have fun, but be careful.

9. Quiet neighbours

You just wanna have fun and they’re like:

Quiet GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Quiet GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Invite them out with you.

10. Loud neighbours

You’re a hypocrite and sometimes you just wanna sleep, dammit!

Mrw GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Mrw GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Earplugs m8! Cheap as chips.

11. Sleep deprivation

The morning after the night before, you’re all up in matriculation like:

Tired GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Tired GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Get some sleep, kid.

12. The mother of all hangovers

Maybe you’ll just stay in bed forever. Yeah.

Sick GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Sick GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: As above: drink plenty o’ water.

13. Kitchen goop

It’s the first week of term, everything’s going great, and oh hey – what’s that in the sink?

Jim Carrey GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Jim Carrey GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Treat the kitchen as a quarantine zone, or be that ‘cleaning rota’ guy. The choice is yours.

14. Navigating the Freshers’ fair

Man, it’s crowded in there.

Game Of Thrones GIFs – Find & Share on GIPHY

HB_Old Is Dying….Richard is Shoe maker !!!!!!!

Solution: Go early, and have a game-plan. If you just wander you’ll be there all day.

15. Having to unsubscribe from society emails because you wanted their free stuff

Free stuff! For free! What were you gonna do – not subscribe to the Chocolate, Wine and Pirate societies?

The Moving Stuff Thingy Yeah GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this The Moving Stuff Thingy Yeah GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Give a fake email address to the societies you don’t actually want to join.

16. Freshers flu

You know exactly what’s coming when the week is over.

Parks And Rec GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Parks And Rec GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: If you don’t have it – get on the Vitamin C. If you do, milk it for all it’s worth.

17. Actually starting uni

Michael Cera GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Michael Cera GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Solution: Try not to freak out. Everyone knows that first year doesn’t count anyway.

Good luck, Freshers. Godspeed.